Kryta Pływalnia w Suchej Beskidzkiej

Treść

Regulamin konkursu ofert na najem lokalu użytkowego z przeznaczeniem na prowadzenie działalności gastronomicznej

POSTANOWIENIA OGÓLNE

  1. Organizatorem niniejszego konkursu ofert jest:
    Kryta Pływalnia w Suchej Beskidzkiej
    Adres: Sucha Beskidzka ul Zielona 1
    Telefon: 338745530
    email: basen@powiatsuski.pl
    strona internetowa https://basen.sucha-beskidzka.pl/
    ​BIP: https://bip.malopolska.pl/basensucha

Niniejszy dokument określa warunki składania ofert na najem lokalu przeznaczonego na prowadzenie działalności  gastronomicznej w budynku  Krytej  Pływalni w Suchej  Beskidzkiej.

  1. Zasady konkursu określa niniejszy Regulamin, który wchodzi w życie z dniem rozpoczęcia konkursu i obowiązuje do czasu jego  zakończenia.
  2. W celu prawidłowego przygotowania i złożenia oferty, uczestnik konkursu powinien zapoznać się z wszelkimi informacjami zawartymi w niniejszym Regulaminie.
  3. Wszelkie zapytania związane z konkursem mogą być zgłaszane wyłącznie drogą elektroniczną na adres basen@powiatsuski.pl. Odpowiedzi na zadane pytania zostaną przesłane najpóźniej w terminie 3 dni roboczych licząc od daty otrzymania zapytania.
  4. Uczestnik konkursu może być wezwany w odpowiednim terminie do uzupełnienia bądź złożenia wymaganych niniejszym postępowaniem dokumentów, pod rygorem wykluczenia z udziału w Konkursie.
  5. Oceny ofert dokona Komisja Konkursowa powołana przez  Dyrektora KP. Komisja działa w składzie co najmniej 3 osób łącznie z Przewodniczącym.
  6. Wszelkie koszty związane z udziałem w konkursie ponoszą Uczestnicy we własnym zakresie i na własne ryzyko.
  7. W postępowaniu konkursowym obowiązuje język polski. Wszystkie wymagane elementy dokumentacji konkursowej muszą być złożone w języku polskim.
  8. Wymagane dokumenty powinny być przedstawione w formie oryginału lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem, przez osobę lub osoby uprawnione do reprezentowania Uczestnika konkursu.
  9. Organizator zastrzega sobie prawo do dokonania zmiany w zakresie stawianych przez siebie wymagań bez obowiązku podawania przyczyn zmiany, a także prawo do unieważnienia konkursu do czasu podpisania umowy najmu w każdym czasie bez podawania przyczyny.
  10. Organizator zastrzega sobie możliwość prowadzenia uzgodnień dotyczących innych warunków niż cena w trybie indywidualnych negocjacji.
  11. O wynikach konkursu Uczestnicy zostaną poinformowani poprzez zamieszczenie ogłoszenia na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Krytej Pływalni w Suchej Beskidzkiej wskazanej w ust. 1 niniejszego Regulaminu.
  12. Wyłoniony w ramach niniejszego naboru ofert najemca, deklaruje stosowanie się do wszelkich zasad porządkowych określonych w przepisach porządkowych Krytej Pływalni w Suchej Beskidzkiej.

OPIS PRZEDMIOTU NAJMU

  1.  Lokal  gastronomiczny  o  powierzchni  123,3m2, usytuowany na 1 piętrze  budynku   Krytej Pływalni w Suchej Beskidzkiej ul. Zielona 1 34-200 Sucha Beskidzka w skład którego wchodzą:
    • sala restauracyjna z barem, zapleczem do wydawania posiłków,
    • kuchnia ,zaplecze magazynowe, szatnia, WC.

Lokal wyposażony jest w instalacje: elektryczną, wodociągowo-kanalizacyjną, gazową, z dostawą zimnej i ciepłej wody, centralnego ogrzewania, wentylację mechaniczną.

  1. Warunki najmu:
    • do 3lat,
    • Minimalna kwota za 1m2 lokalu gastronomicznego - 19 zł netto + VAT. Oferty z mniejszym czynszem będą odrzucone,
    • Lokal czynny  w godzinach funkcjonowania basenu .

Zaleca się dokonanie wizji lokalnej w celu zapoznania się z lokalami, będącymi przedmiotem najmu. W celu dokonania oględzin pomieszczeń prosimy o telefoniczne uzgodnienie terminu   tel. 33 874 55 30 lub  507 360 857 w godz. 9-14:30. Wynajmujący informuje, że dokumenty dotyczące konkursu są umieszczone na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Krytej Pływalni w Suchej Beskidzkiej Dokumenty w formie pisemnej dostępne  są   w   budynku Krytej Pływalni w Suchej Beskidzkiej ul. Zielona 1

OPIS WYMAGAŃ STAWIANYCH NAJEMCY LOKALU

  1. Wynajmujący zastrzega, iż koszt dostosowania lokalu, zwłaszcza zaplecza, w tym zakup i montaż niezbędnych do prowadzenia przewidzianej działalności gospodarczej maszyn i urządzeń, ponosi najemca bez możliwości żądania zwrotu nakładów w trakcie najmu lub w chwili zakończenia działalności w lokalu.
  2. Najemca zobowiązany jest do utrzymania pomieszczeń w należytym stanie technicznym z uwzględnieniem i przestrzeganiem zasad BHP, bezpieczeństwa przeciwpożarowego i sanitarnego oraz ponoszenia odpowiedzialności za użytkowanie  pomieszczenia.
  3. Koszty związane z eksploatacją najmowanej powierzchni jak: centralne ogrzewanie, ciepła woda, zimna woda, gaz, ścieki, energia elektryczna, wywóz śmieci, sprzątanie części wspólnej oraz bieżąca konserwacja instalacji i urządzeń, należy do obowiązków Najemcy i nie będą odliczane od opłat za czynsz Zasady naliczeń i rozliczeń za media i pozostałe opłaty eksploatacyjne zostaną ujęte w załączniku do umowy.
  4. Lokal czynny w godzinach otwarcia Krytej Pływalni

ZŁOŻENIE OFERT

  1. Ofertę należy złożyć w siedzibie Organizatora – Dyrektora Krytej Pływalni
  2. Oferent zamieszcza ofertę z zamkniętej kopercie z tym, że: koperta powinna być zaadresowana na Organizatora i zawierać oznaczenie: „Konkurs ofert na najem lokalu użytkowego z przeznaczeniem na prowadzenie działalności gastronomicznej”  — oraz podać nazwę oraz adres Oferenta, tak aby można ją było odesłać bez otwierania, w przypadku złożenia oferty po terminie.
  3. Oferta winna zawierać:
    • oferowaną cenę za wynajem lokalu;
    • opis proponowanej działalności gastronomicznej, proponowany program działalności poza gastronomicznej;
    • aktualny odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej - wystawiony nie wcześniei niż 3 miesiace przed upływem terminu składania ofert;
  4. Oferty należy składać do dnia 26.08.2021r. do godz. 10.00.
    Miejsce składania ofert: administracja Krytej Pływalni  w Suchej Beskidzkiej  ul. Zielona 1
  5. Oferty, które wpłyną po terminie zostaną zwrócone Uczestnikom konkursu w stanie nienaruszonym.

WARUNKI UDZIAŁU W KONKURSIE

  1. Podmiotami, jakie mogą brać udział w konkursie, są osoby fizyczne lub osoby prawne prowadzące działalność gospodarczą.
  2. Warunkiem udziału w konkursie jest złożenie oferty według wzoru formularza ofertowego wraz z wymaganymi załącznikami.
  3. Warunkiem udziału w konkursie jest nieprowadzenie wobec uczestnika konkursu postępowania egzekucyjnego, upadłościowego, układowego oraz, że nie została ogłoszona jego upadłość lub likwidacja.
  4. Lokal będzie przeznaczony na prowadzenie działalności gastronomicznej, z wyłączeniem sprzedaży i spożywania alkoholi.
  5. Każdy z uczestników konkursu może złożyć tylko jedną ofertę.
  6. Uczestnik konkursu, z którym zostanie podpisana umowa najmu oprócz miesięcznego czynszu za najem lokalu, zobowiązany będzie do uiszczania miesięcznych opłat brutto za media i koszty eksploatacyjne:
    • woda, ścieki, energia elektryczna, gaz według wskazań liczników,
    • energia cieplna zużyta  na ogrzewanie pomieszczeń,  wywóz nieczystości.

KRYTERIA OCENY OFERT

  1. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Organizator będzie kierował się:
    • ceną za wynajem lokalu (90%),
    • oceną złożonego opisu proponowanej działalności (10%).

ZAKOŃCZENIE KONKURSU OFERT

  1. Konkurs uznaje się za ważny, jeżeli wpłynie co najmniej jedna oferta.
  2. Organizator jest zobowiązany niezwłocznie powiadomić na piśmie lub mailowo uczestników konkursu o jego wyniku albo o zamknięciu konkursu bez dokonania wyboru.
  3. Uczestnikowi konkursu nie przysługuje żadne roszczenie ani środki odwoławcze przeciwko Organizatorowi z tytułu niewybrania jego oferty lub unieważnienia Konkursu.
  4. Organizator ma prawo do unieważnienia konkursu ofert niezależnie od etapu postępowania bez podawania przyczyny.
  5. Integralną część Regulaminu stanowią:
    • Oświadczenie najemcy,
    • Formularz ofertowy,
    • Umowa najmu,
  6. Wszystkie informacje zawarte w Regulaminie oraz załącznikach do Regulaminu są dla Uczestnika konkursu wiążące.
  7. Komisja konkursowa sporządzi protokół z wyboru oferty wraz z uzasadnieniem.

INFORMACJE DODATKOWE

  1. Wynajmujący informuje, że do niniejszego postepowania konkursowego nie są stosowane przepisy ustawy Prawo Zamówień Publicznych
  2. Podstawą prawną ogłoszenia konkursu na wynajem nieruchomości jest ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 r. (tekst jedn. Dz.U. z 2016 r. poz. 2147, ze zm.), a w szczególności art. 43 ww. Ustawy.